Articol publicat in Revista Eco Agricultura Româneasca nr. 2, Martie-Aprilie 2018
Dăunătorii pot fi o adevărată problemă în agricultură deoarece
pot cauza mari pierderi în recoltă. Din acest motiv, începând cu anii 1950 produsele
fitosanitare de tip insecticide, fungicide și pesticide sunt folosite în
agricultura convențională. Din păcate, aceste chimicale nu acționează numai
asupra dăunătorilor, ci și asupra altor insecte benefice. În consecință, în
Europa de Vest agricultorii se confruntă acum cu un declin masiv al populațiilor
de albine, direct legat de folosirea produselor fitosanitare toxice. După
spusele lui Einstein, dacă albinele dispar de pe suprafața Pământului, omenirea
nu va mai avea decât 4 ani de trăit. Pentru a nu ajunge în acest stadiu sau și
mai rău, să fim nevoiți să folosim albine-roboți (nu e de domeniul
științifico-fantastic, un brevet pentru acestea a fost depus de lanțul de
magazine american Walmart la începutul lunii martie 2018!), o regândire totală
al abordării acestei probleme este esențială pentru viitorul agriculturii.
Privind această problemă din punct de vedere
agroecologic, dăunătorii sunt o simptomă al unui dezechilibru în ecosistemul în
care are loc producția. Înmulțirea dăunătorilor nu este altceva decât răspunsul
firesc la legile naturii și care respectă dinamica populației: dăunătorii au
destulă mâncare și nu sunt destui predatorii care să le limiteze populația,
deci ei continuă să se înmulțească atâta timp cât au hrană disponibilă. În agricultura ecologică există diferite strategii pentru
a limita daunele cauzate de către dăunătorii. Soluția cea mai simplă și care se
aseamănă foarte mult cu cea folosită în agricultura convențională este
folosirea insecticidelor, fungicidelor sau pesticidelor ecologice. Aceste
produse mimează strategia convențională, cu diferența că ele sunt autorizate în
agricultura ecologică certificată. Aceste produse pot fi cumpărate sau
fabricate acasă din surse organice (de exemplu plantele) și surse anorganice
(de exemplu sulfatul de cupru).
Însă aceste produse nu pot fi întodeauna eficiente atunci
când invazia este prea avansată. În agricultura biodinamică (o branșă nonconformistă
al agriculturii ecologice) este important ca agricultorul să înțeleagă și să respecte
echilibrul ecosistemului și să acționeze în mod preventiv. Astfel, agricultorul
trebuie să identifice nevoile plantei și să lucreze împreună cu mediul
înconjurător. Agricultorul trebuie să înceteze să vadă producția lui ca pe un
obiect care se poate „curăța” cum ne spălăm noi pe mâini, ci să-l înțeleagă ca
pe un ecosistem dinamic, în viață. Preparatele biodinamice din plante, ca de
exemplu maceratul de urzică, pot contribui la acoperirea nevoilor plantelor. Cu
ajutorul acestor preparate din plante medicinale, agricultorul acționează
asemenea unui doctor pentru a întări bunăstarea și imunitatea plantelor sale, în
așa fel încât plantele vor fi mai puternice și mai rezistente nu numai la
atacurile dăunătorilor, ci și al ciupercilor sau al bacteriilor. Pe de altă parte, strategiile consistând în capcane
pentru dăunători sunt deasemenea foarte utile împotriva insectelor dăunătoare.
Astfel, de exemplu prezența unor benzi de flori atractive sau melifere de jur
împrejurul terenului este o strategie folosită pentru a atrage dăunătorii și
deasemenea predatorii lor spre acele flori. Prin această metodă, nu numai că terenul
este protejat de insectele dăunătoare iar recolta este în siguranță atâta timp
cât există flori atractive împrejur, ci și prezența predatorilor devine
benefică pentru cultură.
În concluzie, pentru o soluție cu adevărat eficientă
împotriva dăunătorilor, agricultorul trebuie să-și schimbe perspectivele și
abordările sale față de această problemă:
- Trebuie să conștientizeze nevoile plantelor lui și să acționeze preventiv
- Trebuie să observe ecosistemul în care se află terenul lui (flora, fauna, solul etc.) și modul său de funcționare/interacționare
- Trebuie să lucreze împreună cu mediul înconjurător, nu împotriva lui
- Trebuie să se îndârjească să restabilească un echilibru în acest ecosistem.
Într-un final, ținând cont de dispariția masivă a
albinelor care sunt insecte benefice pentru agricultură și vitale pentru
alimentația umană, este indispensabilă o schimbare totală în abordarea
dăunătorilor în agricultură și o regândire din punct de vedere agroecologic, deci
al agriculturii și al mediului în același timp.
Bibliografie:
Comments
Post a Comment