Semintele traditionale vechi: un nou interes in agricultura ecologica

Articol publicat în revista Eco Agricultura Romaneasca nr. 1, Ianuarie-Februarie 2018
Seminte traditionale folosite in gradina comunitara Creative Community Garden la ferma Hoge Born, Wageningen, Olanda. Poza de Paula Dragomir

Semințele tradiționale sunt obținute din soiuri vechi de plante nemodificate genetic. Spre diferența semințelor convenționale, aceste soiuri vechi sunt reproductibile, adică ele pot fi multiplicate de către agricultorii care le folosesc. În plus, aceste soiuri pot avea multe avantaje față de soiurile convenționale cu care agricultorii s-au obișnuit în ultimii ani:
1.      În primul rând, faptul că aceste semințe sunt reproductibile oferă independență economică agricultorilor, care nu mai sunt nevoiți să cheltuie bani pentru a-și cumpăra semințe. Cu numai câteva semințe și un pic de răbdare și de îndemânare, ei pot obține în câțiva ani propria lor „bancă” de semințe.  
2.      Pe de altă parte, multe studii recente au demonstrat că legumele din soiurile tradiționale conțin chiar și de 20 de ori mai multe nutrimente decât celelalte soiuri. Prin aceste studii reiese că legumele obținute sunt mai nutritive și mai bune pentru sănătate datorită conținutului lor ridicat în micronutrienți (vitamine și minerale) benefici pentru organism.
3.      Un alt avantaj major îl constitue conținutul ridicat în fitochimicale al plantelor din soiuri vechi. Aceste molecule specifice vegetalelor, prezente în toate plantele, le ajută să se apere de dușmani sau să alunge dăunătorii, buruienile, predatorii sau patogenii. Conținutul ridicat în fitochimicale ale plantelor din soiuri tradiționale se datorează faptului că plantele din soiurile vechi s-au adaptat mediului înconjurător de-a lungul timpului. În prezent numeroase studii asupra fitochimicalelor sunt efectuate pentru a determina capacitatea acestora de a proteja plantele de dăunători, și pentru a putea utiliza aceste molecule în agricultură.

Noul regulament european al agriculturii ecologice adoptat pe 22 noiembrie 2017 autorizează agricultorii să folosească semințe tradiționale. Două noi categorii de semințe vor fi accesibile producătorilor : 
  • soiurile vechi țărănești acum numite „material heterogen biologic”
  • soiurile selecționate special pentru agricultura ecologică certificată numite „soiuri biologice adaptate pentru producția ecologică”. 
Aceste noi categorii vor fi repertoriate într-o nouă bază de date, care ar putea să se dezvolte rapid deoarece însuși producătorii ar putea contribui cu soiurile lor fără să plătească. În plus baza de date s-ar putea dezvolta și mai rapid dacă producătorii vor adăuga și alte noi produse alimentare ecologice, cum ar fi de exemplu rase de animale (iepuri, rumegătoare etc.) și produse nealimentare cum ar fi ceara de albine, pluta, lâna etc. Deci soiurile vegetale și rasele de animale ecologice disponibile vor fi mai cunoscute datorită acestei noi baze de date. Producătorii în sisteme ecologice certificate vor fi obligați să le folosească începând cu 2021. Semințele convenționale nu vor mai fi autorizate decât dacă soiurile ecologice corespunzătoare nu există. Și în plus producătorii vor putea să-și înmulțească în voie semințele fără probleme, taxe sau autorizații suplimentare.

În România, Banca de Resurse Genetice Vegetale de la Suceava (www.svgenebank.ro)      oferă gratuit tuturor doritorilor semințe din soiuri vechi locale de plante analizate și înmulțite la stațiunea lor de cercetare. De două ori pe an, oricine dorește poate comanda câteva soiuri din cele oferite pe site-ul lor. În perioada 16 august – 15 septembrie se pot comanda specii de toamnă, iar în perioada 15 noiembrie – 15 ianuarie se pot comanda specii de primăvară pentru anul agricol următor. Cantitatea de semințe oferită este însă limitată (în jur de 5-25 semințe în funcție de soi) deoarece scopul distribuției este de a le oferi tuturor posibilitatea de a avea câteva soiuri vechi și de a le înmulți singuri pentru a obține o „bancă de gene” personală. Ca exemplu, ferma familială Geonatura în sistem ecologic necertificat (www.facebook.com/fermageonatura) din județul Bacău, a înmulțit în ultimii 7 ani numeroase soiuri vechi de plante, plecând de la cele câteva semințe oferite de banca de gene. Acum se poate mândri cu o colecție impresionantă de semințe cu ajutorul căreia obține o producție satisfăcătoare de legume și cereale, atât pentru hrana familiei cât și pentru vânzare.

Într-un final, ținând cont de criza economică și climatică din ultimii ani, aportul semințelor tradiționale în agricultura ecologică nu ar trebui neglijat, datorită independenței economice obținute, beneficiilor pentru sănătate și a adaptării lor la mediul înconjurător.

Bibliografie:

Comments